Žiedo graviravimas: ką naudinga žinoti

Žiedo graviravimas: ką naudinga žinoti

Žiedo graviravimas yra puikus būdas suasmeninti savo mėgstamą papuošalą ir paversti jį išskirtiniu bei ypatingu. Tačiau nepaisant to, ar tai būtų vestuvinis, sužadėtuvių, ar bet kurios kitos rūšies žiedas, prieš pradedant žiedo graviravimą vertėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus.

Kas yra žiedo graviravimas?

Žiedo graviravimas apima įvairaus dizaino raidžių, žodžių ir simbolių graviravimą naudojant įvairias technikas ir įrankius. Juvelyrinių dirbinių graviravimo istorija siekia senovės Egipto ir Romos laikus, kuomet buvo raižomi brangakmeniai. Tuo tarpu žiedų graviravimą labiausiai įkvėpė nuo antrosios viduramžių pusės populiariais tapę „poezijos“ žiedai, kurie buvo paplitę XV-XVII a. Anglijoje ir Prancūzijoje. Ant žiedų buvo graviruojamos įvairios citatos, atspindinčios didelę aistrą ir atsidavimą, tačiau taip pat kartu dažnai buvo naudojami ir religiniai motyvai.

Žinoma, šiandien žiedų graviravimas yra tapęs priemone, padedančia suteikti papuošalui daugiau sentimentalumo ir išskirtinumo, todėl graviruojant žiedus naudojami patys įvairiausi tekstai ar simboliai – tiek žiedo viduje, tiek ir jo išorėje.

Žiedų graviravimo būdai

Žiedų graviravimas atliekamas pasitelkiant vieną iš kelių metodų – rankinį, mechaninį arba skaitmeninį graviravimą, kurių kiekvienas turi savų privalumų ir trūkumų. Todėl visų pirma reikėtų susipažinti su šiais skirtingais graviravimo būdais ir nuspręsti, ką norėtumėte pasirinkti, nes nuo pasirinkto graviravimo būdo priklausys ir tai, kokius šriftus bei simbolius bus galima graviruoti ir koks bus graviravimo tikslumas.

Graviravimas ranka

Graviravimas ranka yra pats seniausias metodas, kuris skaičiuoja jau tūkstančius metų. Šio metodo taikymo atveju graviravimas atliekamas rankomis, naudojant įvairius smulkius įrankius, kurių pagalba raižomas metalas. Tai yra labai didelio kruopštumo ir profesionalumo reikalaujantis darbas, kadangi padarius net ir menkiausią klaidą graviūra gali būti sugadinta.

Kita vertus, nemaža dalis žmonių labai vertina rankinį graviravimą būtent dėl to, kad dažnai rezultatas nebūna tobulas, tačiau jis turi savito meninio žavesio. Be to, paprastai graviravimas ranka būna gilesnis, todėl išlieka daug ilgiau. Šiomis dienomis graviravimas ranka nebėra toks populiarus ir kartu gali būti daug brangesnis nei kiti graviravimo būdai.

Mechaninis graviravimas

Mechaninio graviravimo metu yra naudojami maži grąžtai ir įvairūs kiti elektriniai rotaciniai pjovimo įrankiai. Mechaninio graviravimo metodas reikalauja mažesnio žmogaus indėlio ir gali būti puikus pasirinkimas raidėms, užrašams ar simboliams graviruoti pagal iš anksto turimą šabloną arba modelį. Ir nors toks graviravimo būdas yra daug greitesnis nei jau minėtas graviravimas ranka, graviruojami simboliai paprastai nebūna pakankamai gilūs ir tikslūs.

Skaitmeninis graviravimas

Skaitmeninis graviravimas yra moderniausias iš visų jau minėtų graviravimo metodų, kuriam yra naudojama programinė įranga, valdanti pjovimo įrenginį. Skaitmeninis graviravimas gali būti atliekamas naudojant lazerį arba mašiną, kurios deimantinė galvutė automatiškai juda ir graviruoja programoje nustatytą raštą. Graviravimas lazeriu pasižymi labai dideliu lankstumu, tikslumu ir preciziškumu, todėl jo pagalba galima išgraviruoti net ir labai sudėtingus raštus.

Į ką vertėtų atsižvelgti

Kai būsite nusprendę, kokį žiedo graviravimo būdą norėsite pasirinkti, būtinai atsižvelkite į savo žiedo plotį. Jei žiedo plotis nebus pakankamai didelis, gali pritrūkti vietos norimam tekstui ar simboliui išgraviruoti. Geriausia, jei žiedo plotis yra apytiksliai 5-7 mm, tačiau graviruoti galima ir 3 mm pločio žiedus – tik svarbu įsitikinti, kad jis nėra dar plonesnis.

Taip pat labai svarbu, kad atidžiai apgalvotumėte, ką norėsite graviruoti ant žiedo. Kaip jau supratote, skirtingo sudėtingumo simboliams ir raštams išgraviruoti gali reikėti pasitelkti skirtingas graviravimo technikas. Be to, svarbus ir jau minėtas žiedo plotis. Todėl vertėtų nustatyti realistiškus tikslus ir pasitarti su juvelyru apie tai, kas iš tikrųjų galėtų būti įgyvendinta ir kokio rezultato būtų galima tikėtis. Ir galiausiai nepamirškite įsitikinti, kad žiedas jums tinka, nes jei jį vėliau prireiks padidinti arba sumažinti, bus pašalinta graviūra ir dalis metalo, kartu prireikiant žiedą graviruoti iš naujo.

Grįžti į tinklaraštį