Mitai apie papuošalus: kuo nereikia tikėti

Mitai apie papuošalus: kuo nereikia tikėti

Metai iš metų ir diena iš dienos mus supa daugybė įvairių mitų apie madą ir papuošalus, kurie bėgant laikui jau spėjo tapti ir mūsų kasdien pasitelkiamų mados taisyklių dalimi. Tačiau mitai tėra tik žmonių fantazijos kūriniai, kuriuos įdomu žinoti, bet jais nereikia tikėti. Galbūt jums bus įdomu susipažinti su įvairiais mitais apie papuošalus. Paneigę mitus, turėsite daugiau laisvės rinkdamiesi papuošalus.

Kuo didesnis akmuo - tuo brangesnis papuošalas

Kadangi paprastai brangakmenių vertė nustatoma pagal jų karatų skaičių, daugeliui žmonių natūraliai atrodo, kad stambesnis akmuo kainuoja brangiau už mažą akmenį. Tačiau, nepaisant tokio daugelio žmonių įsitikinimo, taip nėra. Juvelyrikoje dydis nėra pagrindinis veiksnys, lemiantis kainą. Brangakmenio vertė priklauso ir nuo kitų savybių, pvz., briaunavimo, skaidrumo ir spalvos. Be to, nereikia pamiršti, kad kainai turi įtakos ir akmens retumas, populiarumas bei paklausumas. Taigi, jei nuspręsite įsigyti juvelyrinį dirbinį su stambiu brangakmeniu, tai nebūtinai reiškia, kad kuo jis bus didesnis, tuo plačiau turėsite atverti savo piniginę.

Deimantas yra pats brangiausias akmuo

Deimantai yra patys populiariausi brangakmeniai, tačiau tai nulemta įsitikinimo, kad jie yra patys rečiausi ir brangiausi akmenys visame pasaulyje. Iš tikrųjų tai galima pasakyti apie D klasės deimantus, kurie yra visiškai bespalviai, labai reti ir ypatingai vertinami. Tačiau taip nėra deimantų, kurie pagal GIA deimanto spalvų gamą patenka į G, H, I, J ar K-M, N-R arba S-Z spalvų klasifikaciją, atveju. Tokie deimantai nelaikomi labai retais ir jų kaina rinkoje taip pat nėra itin aukšta. Be to, kainai įtakos turi ir akmens briaunavimas, spalva ir karatų skaičius. Pavyzdžiui, vienetinis aleksandritas dėl savo retų savybių kartais gali būti net brangesnis už deimantą.

Deimantas yra tinkamiausias akmuo sužadėtuvių žiedui

Atrodytų dar visai neseniai žmonės nenumaldomai ieškodavo tobulų sužadėtuvių žiedų su deimantais, manydami, kad tai yra vienintelis ir pats geriausias pasirinkimas. Ir iš tiesų, anksčiau vyravo nuomonė, kad sužadėtuvių žiedas nebus tobulas, jei jame nebus deimantų. Tačiau toks vartotojų požiūris pasikeitė, ir dabar deimantas nebelaikomas vieninteliu geriausiu akmeniu sužadėtuvių žiedams. Šiandien pakankamai populiaru pasirinkti ir sužadėtuvių žiedą su safyrais, o tie, kurie dievina deimantus, tačiau turi ribotą biudžetą, gali rinktis moisanitą, baltąjį safyrą ar baltąjį topazą.

Brangakmeniai visada geriau už pusbrangius akmenis

Pirmiausia reikėtų pabrėžti, kad juvelyrikoje brangakmeniais laikomi tik keturi akmenys, o visi kiti priskiriami pusbrangiams akmenims. Taigi, į brangakmenių sąrašą patenka deimantas, smaragdas, rubinas ir safyras. Tuo tarpu pusbrangių akmenų yra daug daugiau, pvz., akvamarinas, aleksandritas, topazas, granatas ir kt. Iš tikrųjų kai kurie rinkoje siūlomi brangakmeniai yra ypatingai reti egzemplioriai, tačiau tai nereiškia, kad visi brangakmeniai yra pranašesni už pusbrangius akmenis. Tikriausiai jau supratote, kad brangakmenių kokybės vertinimas ir jų klasifikavimas priklauso nuo įvairių veiksnių – pradedant dydžiu ir baigiant kokybe, retumu bei populiarumu.

Negalima derinti aukso ir sidabro papuošalų

Šiomis dienomis papuošalų sluoksniavimas yra ypač madingas ir daugelio mėgstamas pasirinkimas, todėl apie kažkada populiaria buvusią taisyklę, kad aukso ir sidabro papuošalų negalima derinti, galima pamiršti. Dabar sidabriniai ir auksiniai papuošalai derinami, sukuriant nepriekaištingą rezultatą. Jei norite atrodyti stilingai, leiskite sau eksperimentuoti, derinkite skirtingus metalus, ir darykite tai ne tik su auksiniais ir sidabriniais papuošalais.

Pabaigai

Nors kai kurie mitai bėgant laikui įsivyravo ir kai kuriems žmonėms tapo nerašytomis mados taisyklėmis, juos paneigus ir susipažinus su tikra situacija, daug lengviau formuoti savo stilių, papildant jį unikaliais ir įspūdingais papuošalais. Taigi, drąsiai nerkite į šiuolaikinių juvelyrinių dirbinių pasaulio sūkurį ir atraskite tai, kas geriausiai tiks jūsų asmenybei, stiliui ir gyvenimo būdui.

Grįžti į tinklaraštį