Kaip pasirūpinti savo papuošalais, kad jie tarnautų kuo ilgiau

Kaip pasirūpinti savo papuošalais, kad jie tarnautų kuo ilgiau

Kai kalbame apie madą ir įvaizdžio formavimą, labai dažnai galvojame apie tai, kaip ilgiau išsaugoti savo drabužius, ir tuo pačiu apriboti vartojimą bei sutaupyti daugiau lėšų. Tačiau ar dažnai pagalvojame apie tai, kaip turėtume tinkamai pasirūpinti savo papuošalais? Nors papuošalai paprastai yra daug patvaresni ir ilgiau tarnauja nei drabužiai ar daugelis kitų mūsų stiliaus detalių, vis dėlto, jie nėra visai nepažeidžiami ir lygiai taip pat dėvisi.

Taigi, jei norite savo papuošalais džiaugtis kuo ilgiau, naudinga susipažinti su keliais praktiškais patarimais, kurie gali padėti užtikrinti, kad jūsų papuošalai jums tarnautų kuo ilgiau.

Papuošalų laikymas

Visų pirma, prieš pasidėdami savo juvelyrinius dirbinius, juos turėtumėte švelniai nuvalyti. Prakaitas, vanduo, dulkės ir kiti kasdieniai nešvarumai gali paveikti juvelyrinius dirbinius, todėl jei kaskart juos lengvai nuvalysite, jie ilgiau atrodys kaip nauji.

Papuošalų laikymui pasistenkite pasirinkti tokią vietą, kur jų neveiktų tiesioginiai saulės spinduliai ir karštis, kurį skleidžia radiatoriai ar kiti šilumos šaltiniai. Juvelyrinius dirbinius rekomenduojama laikyti sausoje, tamsioje ir sandarioje vietoje, kad jie būtų atsparesni oksidacijai. Be to, jei turite galimybę, savo papuošalus laikykite dėžutėje, suskirstytoje į skyrelius, kur jie būtų atskirti vienas nuo kito, nesusibraižytų ir nesusipainiotų.

Svarbu ir tai, kur laikysite savo papuošalus. Paprastai vėrinius ir ilgus kabančius auskarus patogiausia ir praktiškiausia laikyti pakabintus, tačiau jei turite kaklo vėrinių iš perlų ar juvelyrinių dirbinių, kurie pagaminti iš atskirų karoliukų ar akmenukų, tokius dirbinius reikėtų laikyti horizontalioje padėtyje, kad neišsitemptų siūlas, ant kurio jie suverti. Tuo tarpu pakabukus, žiedus ir kitus auskarus reikėtų laikyti atskirose dėžutėse arba maišeliuose.

Bendro pobūdžio patarimai

  • Auksiniai ir sidabriniai papuošalai: iš aukso ir sidabro pagamintus papuošalus reikėtų laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, atskirai nuo kitų juvelyrinių dirbinių, arba sudėtus į medžiaginius maišelius – taip sumažės papuošalų subraižymo rizika.
  • Auksu arba sidabru dengti papuošalai: tokius papuošalus rekomenduojama laikyti kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir atskirtus vienus nuo kitų, kad nesusibraižytų.
  • Perlų papuošalai: juos rekomenduojama laikyti horizontalioje padėtyje ir stengtis, kad jie būtų atskirti nuo kitų juvelyrinių dirbinių.
  • Deimantiniai papuošalai: papuošalus su deimantais būtina laikyti atskirtus nuo kitų juvelyrinių dirbinių, naudinga suvynioti į medžiagos skiautę, apsaugant nuo susibraižymo.

Papuošalų dėvėjimas

Galioja labai paprasta, tačiau svarbi taisyklė – papuošalus užsidėkite paskiausiai ir nusiimkite pirmiausiai. Svarbu, kad saugotumėte savo papuošalus nuo kontakto su kvepalais, kosmetikos priemonėmis, plaukų laku ir kitomis priemonėmis, kurių sudėtyje gali būti stiprių cheminių medžiagų. Jei naudojate tam tikras odos priežiūros ar makiažo priemones, palaukite, kol jos įsigers į odą ir tik tada užsisekite ar užsikabinkite norimą papuošalą.

Papuošalų nerekomenduojama dėvėti gaminant maistą, atliekant įvairius namų ruošos ar sodo darbus. Tokių veiklų metu dažnai naudojame įvairias chemines medžiagas, su kuriomis kontaktuodami papuošalai gali būti lengvai pažeisti.

Dėvimus papuošalus rekomenduojama nusiimti maudantis ar užsiimant kita veikla, kurios metu galite sušlapti, įskaitant sportą, kurio metu prakaituojama. Tai ypač aktualu maudantis baseine, kuriame yra chloro, nes dėl jo poveikio papuošalai gali patamsėti ir pasidaryti trapesni. Be to, maudantis ar prausiantis su papuošalais (ypač žiedais ar apyrankėmis) juos galima pamesti.

Miegoti su papuošalais taip pat nepatariama, nes galite susižeisti patys ir sugadinti papuošalus, todėl nakčiai juos geriausia pasidėti į saugią vietą. Saugokite savo papuošalus nuo fizinio poveikio, kad išvengtumėte negrįžtamų pažeidimų.

Papuošalų valymas

Tai yra labai svarbi papuošalų priežiūros dalis. Jei norite, kad papuošalai jums tarnautų daug metų ir visuomet atrodytų lyg nauji, turėtumėte jų priežiūrai skirti pakankamai laiko ir dėmesio. Tačiau kiekvienas papuošalas yra skirtingas, todėl reikalauja ir skirtingų priežiūros sprendimų, apie kuriuos galite sužinoti iš pasirinktų juvelyrų. Be to, kad jums būtų lengviau tinkamai pasirūpinti savo branginamais ir mėgstamais papuošalais, galite perskaityti kitą mūsų straipsnį - „Kaip užtikrinti, kad juvelyriniai dirbiniai atrodytų puikiai“.

Grįžti į tinklaraštį