Juvelyrinių dirbinių simbolika ir požiūris į papuošalus

Juvelyrinių dirbinių simbolika ir požiūris į papuošalus

Ar žinojote, kad bet kuris papuošalas gali turėti labai galingą dvasinę ir asmeninę reikšmę? Dar prieš tūkstančius metų mes suformavome ir sukūrėme savo santykį su juvelyriniais dirbiniais. Ir nuo to laiko įvairiose kultūrose žmonės papuošalus įtraukė į savo atliekamus ritualus bei susiejo juos su svarbiomis gyvenimo akimirkomis. Todėl labai įdomu iš arčiau susipažinti su tuo, ką simbolizuoja papuošalai.

Mados akcentas

Juvelyriniai dirbiniai yra nuostabus mados akcentas, kartu suteikiantis daugiau išskirtinumo ir elegancijos mūsų įvaizdžiui. Kiekvienas stilių vertinantis žmogus, formuodamas savo įvaizdį paprastai nepamiršta pasitelkti ir papuošalų. Bėgant šimtmečiams įvairių kultūrų moterys sukūrė savo elegantišką stilių derindamos drabužius su žiedais, apyrankėmis, kaklo vėriniais ir auskarais. Todėl tampa akivaizdu, kodėl investuoti į stilingus papuošalus yra būtina, jei norima išsiskirti.

Socialinis statusas

Tiek praeityje, tiek ir šiandien papuošalai reiškė ir tebereiškia žmogaus socialinį statusą. Paprastai aukštesniam socialiniam statusui priklausantys žmonės yra pratę nešioti labiau ekstravagantiškus ir brangius papuošalus, kartu turėdami didesnį jų asortimentą. Be to, kai kuriose Afrikos kultūrose papuošalai simbolizuoja ir statusą, šeiminę padėtį bei amžių.

Valiuta

Anuomet papuošalai buvo naudojami kaip prekybos priemonė arba valiutos forma. Be to, iki šiol kai kuriose pasaulio kultūrose juvelyriniai dirbiniai tebenaudojami kaip tam tikra valiutos rūšis, atsižvelgiant į tai, iš kokių medžiagų jie yra pagaminti, kokia jų forma ir vertė. Taigi, nenuostabu, jog dalis žmonių juvelyrinius dirbinius vertina kaip investiciją.

Saviraiška

Papuošalai turi reprezentatyvumo galią, nes jie gali papildyti mūsų aprangą ir padeda formuoti nuomonę apie mūsų asmenybę. Kadangi jau nuo senų senovės žmonės į drabužius žvelgė ir kaip į saviraiškos priemonę, nuo to, koks bus jūsų įvaizdis, priklausys tai, kaip kiti į jus žvelgia. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad be to, jog papuošalais ir dėvimais drabužiais šiandien moterys perteikia savo moteriškumą, jų socialinis statusas tapo vertinamas ir pagal jų įvaizdį. Todėl papuošalai tapo saviraiškos ir asmenybę išreiškiančia priemone.

Religija

Juvelyriniai dirbiniai gali rodyti ir tam tikrą padėtį ar pasiekimus tam tikroje religijoje. Be to, papuošalų dėvėjimas gali būti vienas iš būdų paminėti religinius gyvenimo įvykius, tarp kurių taip pat yra ir krikštas bei komunija. Kalbant apie dvasingumą, bėgant metams juvelyriniai dirbiniai keitėsi nuo kuklaus talismano iki aukštą dieviškumo lygį simbolizuojančių ekstravagantiškų juvelyrinių dirbinių.

Laimė ir klestėjimas

Nuo seno yra tikima, kad iš kristalų ir brangakmenių pagaminti papuošalai gali pritraukti laimę ir klestėjimą. Paprastai tokiais atvejais kristalai ir brangakmeniai būna išdėstyti tam tikru geometriniu raštu, o kiekvienas raštas turi tam tikrą reikšmę. Dažniausiai būna naudojami smaragdai, rubinai, mėlynasis arba geltonasis safyras bei koralai.

Santykiai

Papuošalai yra ir svarbūs santykių elementai, simbolizuojantys meilę ir prieraišumą. Poroje žmonės gali papuošalus dar labiau suasmeninti, nes tuomet kiekvienas papuošalas turi unikalią reikšmę. Taip pat žmonės keičiasi žiedais, norėdami tokiu būdu įprasminti savo meilę ir jausmus vienas kitam – puikūs to pavyzdžiai yra sužadėtuvių ir vestuviniai žiedai. Dovanojami papuošalai taipogi parodo, kad vertinate savo santykius su mylimuoju, šeimos nariu ar draugu.

Pabaigai

Papuošalai turi labai seną istoriją, todėl visiškai nestebina, jog jie gali simbolizuoti daugybę skirtingų dalykų, kurie bėgant šimtmečiams keitėsi ir evoliucionavo. Tačiau nepaisant to, kokia bebūtų papuošalų simbolika, visų svarbiausia, kad dėvėdami pasirinktą papuošalą jūs jaustumėtės komfortiškai ir jaukiai.

Grįžti į tinklaraštį