Įdomios papuošalų reikšmės skirtingose pasaulio kultūrose

Įdomios papuošalų reikšmės skirtingose pasaulio kultūrose

Daugelyje Vakarų kultūrų, ne išimtis ir Lietuva, papuošalai dažniausiai gaminami iš įvairių tauriųjų metalų, brangakmenių ir laikomi svarbia įvaizdžio dalimi. Tačiau papuošalai gali turėti ir daugiau paskirčių, kaip antai žymėti socialinį ar asmeninį žmogaus statusą. Pavyzdžiui, vestuvinis žiedas simbolizuoja amžiną meilę, o draugystės apyrankė – glaudų tarpusavio ryšį. Be to, yra juvelyrinių dirbinių, kuriais išreiškiamas gedulas ar net didelė sėkmė. Visi šie vakarietiškos kultūros aspektai daugeliui iš mūsų yra gerai žinomi, todėl labai įdomu plačiau pakalbėti apie tai, kokią reikšmę papuošalai turi kitose pasaulio kultūrose.

Sachara

Tuaregai, kurių didžiausia populiacija gyvena Sacharos dykumoje, yra klajoklių tauta. Pagal tuaregų paprotį, vyrai turi savo veidą prisidengti indigo spalvos audiniu, vadinamu tagelmust – šiuo šydu jie saugosi nuo piktųjų dvasių. Tuo tarpu sulaukus paauglystės, iš tėvo sūnui yra perduodamas tuaregų kryžius. Tai būna simbolinis papuošalas, pagamintas iš sidabro. Kiekvienas jo taškas žymi keturias pasaulio dalis ir puikiai atspindi klajoklišką tuaregų gyvenimo būdą. Pastarasis tuaregų naudojamas juvelyrinis dirbinys taip pat parodo, kad jo nešiotojas nežino, kurioje vietoje būdamas jis paliks šį pasaulį.

Laplandija

Laplandijoje, kuri apima dalį Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos, gyvena vietinė samių tauta. Šios klajoklių genties atstovai jau daugiau kaip 5 000 metų gamina įdomius ir unikalius papuošalus iš odos. Kadangi jie daug keliaudavo, papuošalus gamindavo iš šiaurės elnių, kuriuos ganydavo, odos. Tradicinės samių odinės apyrankės dažnai būna paprastos, pintos arba puoštos sidabro siūlais. Tačiau šiomis dienomis samių apyrankės pradėtos gaminti ir komerciniais tikslais, todėl tokio stiliaus apyrankių galima įsigyti ne tik Laplandijoje, bet ir visame pasaulyje.

Mianmaras

Mianmare gyvena Padaung gentis, kurios moterys garsėja labai ilgais kaklais. Tačiau toks kaklas yra ne prigimtinė savybė – tai yra daugybės auksinių kaklo žiedų nešiojimo pasekmė. Šios genties atstovai kaklo papuošalus nešioja kaip kultūrinio identiteto priemonę. Vos penkerių metų sulaukusi kiekviena Padaung genties mergaitė gauna pirmąjį auksinį kaklo žiedą, kuris metams bėgant papildomas naujais žiedais, kol galiausiai Padaung moterų kaklų ilgis pasiekia net 38 cm.

Kinija

Kinijoje jau daugiau kaip 7 000 metų nefritas yra tradiciškai laikomas vertingiausiu akmeniu. Iš jo gaminami juvelyriniai dirbiniai paprastai būna brangesni už papuošalus, pagamintus iš aukso ar sidabro. Nefritas kinų kultūroje yra labai vertinamas dėl savo grožio ir ilgaamžiškumo. Dėl šios priežasties kinai nuo seno manė, jog tai yra tobulas In ir Jang (Yin-Yang) pusiausvyros simbolis. Be to, kinai tikėjo, kad iš nefrito pagaminti juvelyriniai dirbiniai padeda žmogui apsisaugoti nuo piktųjų dvasių, nelaimių ir įvairių nesėkmių. Nors tokie papročiai mena senus laikus, vis dėlto ir šiomis dienomis nefritas kinų tautos gyvenime užima svarbią vietą ir yra labai vertinamas.

Graikija

Graikijoje ir Kipre papuošalai iš karoliukų, vadinami „komboloi“, gaminami nuo XX a. vidurio. Šie kamuoliukai turi ir kitą pavadinimą – nerimo kamuoliukai. Juos galima laikyti graikišku streso kamuoliukų atitikmeniu. Šiais kamuoliukais galima žaisti, kad neprailgtų laikas arba norint sumažinti juntamą stresą. Dažniausiai tokie karoliukai būna spalvoti ir pagaminti iš stiklo arba gintaro. Pradžioje „komboloi“ naudojo graikų vienuoliai, kad melsdamiesi nepasimestų tarp savo maldų. Tačiau bėgant laikui šie karoliukai prarado savo religinę prasmę.

Daugiau įdomių detalių apie unikalią juvelyrinių dirbinių simboliką galite skaityti ir kitame mūsų straipsnyje.

Grįžti į tinklaraštį