Praktiški deimantų priežiūros patarimai

Praktiški deimantų priežiūros patarimai

Deimantai yra kiečiausia medžiaga žemėje, tačiau jie nėra nesunaikinami. Juos galima šlifuoti arba poliruoti tik kitu deimantu, tačiau nuo stipraus smūgio jie gali suskilti. Be to, dėl reguliaraus deimantų dėvėjimo ir jų sąlyčio su žmogaus odos riebalais bei kitų išorinių veiksnių ant jų gali susikaupti nešvarumų, dėl kurių deimantai gali prarasti dalį savo spindesio.

Taigi, jei jums kyla klausimas, kaip išlaikyti savo deimantą geriausios išvaizdos, pateikiame keletą patarimų, kaip galėtumėte tai padaryti.

Bendrieji deimantų priežiūros patarimai

  • Dirbdami intensyvų fizinį darbą ar eidami į sporto salę deimantinį papuošalą nusiimkite. Nors deimantas yra labai patvarus, jis gali suskilti, jei bus smarkiai sutrenktas.
  • Saugokite deimantinius papuošalus nuo neigiamų aplinkos veiksnių poveikio. Jei ant deimantinio papuošalo kasdien pateks kremų, odos serumų, plaukų lako, buitinės chemijos ir kitų medžiagų, ant jo kaupsis nešvarumus, kurie ilgainiui nuslopins deimanto spindesį ir žvilgesį.
  • Saugokite deimantą nuo kontakto su chloro balikliu, kai dirbate namų ruošos darbus. Jis gali pažeisti ir pakeisti deimanto įtvirtinimo spalvą.
  • Reguliariai apžiūrėkite deimantinius papuošalus ir patikrinkite ar jų įtvirtinimas yra saugus. Pastebėję bet kokius pažeidimo požymius ar atsilaisvinusias detales, nieko nelaukę apsilankykite pas juvelyrą. Be to, savo deimantinius papuošalus juvelyrui reikėtų parodyti bent kartą per metus. Juvelyras gali ne tik atlikti visus būtinus papuošalų remonto darbus, bet ir profesionaliai juos išvalyti bei nupoliruoti.

Deimantų švaros palaikymo pagrindai

  • Reguliariai valykite deimantą, kad jis visada atrodytų gražiai. Kartą ar du kartus per savaitę pamerkite deimantą į šiltą vandenį, įlašinę į jį kelis lašus amoniako tirpalo ir palikite per naktį. Ryte ištraukite deimantą iš valiklio ir nuvalykite minkštu, švariu dantų šepetėliu, kad pašalintumėte nešvarumų likučius. Ypač atidžiai valykite deimanto galinę dalį, nes joje susikaupia daugiausia riebalų ir nešvarumų. Tada nuplaukite ir nusausinkite švaria ir minkšta šluoste, nepaliekančia pūkelių.
  • Deimanto valymui niekuomet nenaudokite kenksmingų tirpalų. Valydami deimantus, ypač tuos, kurie įkomponuoti į juvelyrinius dirbinius, niekada nenaudokite chloro ar abrazyvinių medžiagų, nes jos ardo kai kuriuos metalus, dažnai naudojamus deimantams tvirtinti, ir gali atlaisvinti tvirtinimo detales ar net visiškai ištirpdyti metalą.
  • Deimantą visuomet valykite labai švelniai ir atsargiai. Papuošalų su deimantais aptaisai, prilaikantys deimantą, yra trapūs, todėl valyti juos reikia atsargiai ir jokiu būdu stipriai nešveisti. Po valymo nuplaukite ir nusausinkite švaria ir minkšta šluoste, nepaliekančia pūkelių.
  • Kartais deimantų nešvarumams pašalinti reikia naudoti ultragarsinį valytuvą. Siunčiant aukšto dažnio garso bangas per ploviklio tirpalą, ultragarsiniai valytuvai sukelia skysčio vibraciją, pašalinančią ant deimanto paviršiaus susikaupusį purvą ir nešvarumus. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad jie taip pat gali išjudinti deimantus ir kitus papuošale inkrustuotus brangakmenius, todėl šis metodas nerekomenduojamas trapiems akmenims. Jei norite tinkamai išvalyti savo papuošalą, jų valymą geriausia patikėti profesionaliam juvelyrui.

Deimantų saugojimas

  • Nelaikykite deimantinių papuošalų šalia kitų juvelyrinių dirbinių, nes jie gali susibraižyti. Brangakmenius rekomenduojama laikyti švelniu ir natūraliu audiniu išklotoje juvelyrinėje dėžutėje arba dėžutėje su skyreliais ar pertvaromis.
  • Papuošalams laikyti galite naudoti ir kitas priemones. Jei šiam tikslui naudojate paprastas dėžutes, kiekvieną papuošalą atskirai įvyniokite į minkštą audinį arba kiekvieną juvelyrinį dirbinį įdėkite į atskirą jam skirtą maišelį.
  • Nepalikite papuošalo nesaugioje vietoje. Niekada nepalikite papuošalo ant kriauklės krašto ar kitoje nesaugioje vietoje. Jis gali lengvai nuslysti į kanalizaciją, nukristi ant kieto paviršiau ar kt.

Šie pagrindiniai deimantinių papuošalų priežiūros patarimai padės jums tinkamai pasirūpinti savo papuošalais, kad jie tarnautų kuo ilgiau ir neprarastų savo įstabaus grožio ir spindesio.

Grįžti į tinklaraštį