Daug svarbių detalių apie auksinius papuošalus

Daug svarbių detalių apie auksinius papuošalus

Nereikia nė sakyti, kad auksas yra pagrindinė juvelyrikos specialistų darbe naudojama medžiaga, o tai taip pat reiškia, kad jis yra ir populiariausias bei labiausiai mėgstamas vartotojų tarpe. Todėl siūlome jums susipažinti su naudinga informacija apie daugelio iš mūsų taip mėgstamus ir branginamus auksinius papuošalus.

Kuo skiriasi 10K, 14K, 18K ir 24K aukso papuošalai?

Visų pirma, raidė „K“, kurią matote prie skaičiaus, reiškia karatą, kuris žymi grynojo aukso procentinę dalį metalo lydinyje. Grynas auksas yra labai minkštas, todėl juvelyrai jį maišo su kitais metalais, kad jis taptų patvaresnis ir kietesnis. Dėl šios priežasties 24 karatų auksas juvelyrinių dirbinių gamyboje yra naudojamas ypač retai, nes jis yra per minkštas.

Taigi, kuo didesnis yra karatų skaičius, tuo didesnė yra ir gryno aukso dalis jūsų papuošale:

  • 10K = 41,7 %
  • 14K = 58,5 %
  • 18K = 75 %
  • 22K = 91,7 %
  • 24K = 100 %

Be to, kuo didesnis karatų skaičius, tuo aukštesnė kaina, t.y. kaina nustatoma atsižvelgiant į grynojo aukso procentinę dalį. Kalbant apie spalvą, kadangi grynojo aukso natūrali spalva yra geltona, kuo daugiau karatų, tuo geltonesnis bus iš jo pagamintas papuošalas. Be to, nereikėtų pamiršti, kad kuo daugiau karatų, tuo lydinys bus atsparesnis įbrėžimams.

Trumpiniai „KT“ ir „CT“

Trumpiniai „KT“ arba „CT“ yra vartojami karatams (angl. carat) žymėti, tačiau „CT“ dažniau naudojama kalbant apie brangakmenius. Karatas yra metalo grynumo matavimo vienetas. Kalbant apie auksą, 24 karatai reiškia, kad tai gryniausios formos auksas. Karatas yra lygus 200 mg arba 0,2 g.

Kokia yra natūrali aukso spalva?

Šiandieninėje rinkoje yra daug skirtingų spalvų auksinių papuošalų, o kokia gi yra tikra grynojo aukso spalva? Greičiausiai pirmasis jūsų spėjimas būtų teisingas – gryno aukso spalva yra geltona. Kadangi jau sužinojote, kas yra aukso karatai, nuo šiol taip pat žinosite, jog kuo aukštesnis auksinio papuošalo karatų skaičius, tuo geltonesnė bus papuošalo spalva. Nepaisant tokios didelės aukso spalvų gamos, geltonasis auksas savo populiarumu nenusileidžia kitiems – ypač kalbant apie auksinius vestuvinius žiedus.

Rožinis auksas

Rožinis auksas yra gryno aukso lydinys, į kurį maišoma vario, suteikiančio auksui rausvą atspalvį. Šiandien sužadėtuvių ir vestuviniai žiedai, pagaminti iš rožinio aukso, yra labai populiarus pasirinkimas tarp būsimų jaunavedžių.

Baltasis auksas

Baltasis auksas taip pat yra lydinys, kuriame sumaišytas grynas auksas su nikeliu ir cinku. Kuo mažiau karatų, tuo jo spalva bus „baltesnė“. Dažnai baltąjį auksą renkasi žmonės, kurie mėgsta platiną, tačiau nori pigesnės ir lengvesnės alternatyvos.

Ar auksiniai papuošalai yra hipoalergiški?

Vienu žodžiu į šį klausimą atsakyti negalima. Pavyzdžiui, jei auksinis papuošalas yra pagamintas ne iš 24 karatų grynojo aukso, vadinasi tai yra lydinys, į kurį – labai tikėtina – buvo įmaišyta nikelio, siekiant užtikrinti didesnį papuošalo tvirtumą ir patvarumą, o nikelis yra vienas iš galimų alergenų. Tačiau jei jūs dievinate papuošalus iš baltojo aukso, tačiau žinote, kad tokiam papuošalui būsite alergiški, kaip alternatyvą galite pasirinkti hipoalerginį metalą titaną. Jis nesukels alergijos, ir, be to, bus pigesnė alternatyva. Tuo tarpu, jei labai mėgstate tradicinį geltonąjį auksą ir metalai nesukelia jums alerginių reakcijų, galite pasirinkti didesnio karatų skaičiaus auksinį papuošalą.

Taigi, jei mėgstate auksinius papuošalus, tikimės, kad ši informacija jums bus naudinga renkantis papuošalus, kurie galėtų atitikti jūsų išskirtinį skonį ir stilių.

Grįžti į tinklaraštį