Brangakmenių reikšmės: ko dar nežinojote apie šiuos akmenis

Brangakmenių reikšmės: ko dar nežinojote apie šiuos akmenis

Brangakmeniai pasižymi ne tik nepakartojamu grožiu, tačiau turi ir ypatingas reikšmes – ir tai mena labai senus laikus. Pirmieji šumerų, egiptiečių, kinų ir kitų senovės kultūrų istoriniai paminėjimai apie brangakmenių ir kristalų naudojimą siekia 5000 m. pr. Kr. Net ir šiuolaikiniame pasaulyje papuošalai iš brangakmenių yra populiarūs ne tik dėl savo estetinių savybių, bet ir dėl reikšmių, kurias žmonės sieja su įvairių rūšių akmenimis.

Kiekvienas brangakmenis yra unikalus ir turi savo reikšmę jo savininkui. Todėl nepaisant to, dėl kokių priežasčių žmonės pasirenka vienus ar kitus brangakmenius, gali būti įdomu ir naudinga susipažinti su kai kuriais visiems gerai žinomų akmenų ypatumais.

Citrinas

Citrinas yra kristalinio kvarco rūšis. Jo spalva gali būti įvairi - nuo šviesiai geltonos iki sodrios, auksinės oranžinės. Nors kvarcas yra labai plačiai paplitęs, tačiau citrinas sutinkamas kur kas rečiau. Šiandien citrinas gali būti termiškai apdorojamas, kad sustiprėtų jo geltona spalva.

Citrino spalva turi tiesioginės įtakos ir šio brangakmenio reikšmei. Jis primena saulės spindulį ir skleidžia šilumą bei džiaugsmą, siejamą su energija, atkaklumu ir stiprybe. Sakoma, kad šis brangakmenis nesulaiko neigiamų emocijų ir suteikia žmogui daugiau energijos. Citrinas yra lapkričio mėnesio akmuo.

Baltasis topazas

Topazas yra silikatinis mineralas, sudarytas iš aliuminio ir fluoro. Jis būna įvairių spalvų, priklausomai nuo brangakmenyje esančių netobulumų ar priemaišų, pvz., baltas (bespalvis), geltonas, rudas, rožinis, oranžinis, mėlynas ir raudonas. Baltasis topazas yra prizminis akmuo, kuris atrodo baltas, bet priklausomai nuo šviesos kritimo kampo ir krypties gali skleisti subtilias spalvos užuominas. Kai kurie topazo akmenys termiškai apdorojami, siekiant pagerinti jų spalvą.

Teigiama, kad baltasis topazas palaiko sąmoningumą, išvalydamas mintis ir padėdamas susikurti aiškų kelią. Kai kurie žmonės šį akmenį naudoja saviraiškai ir geresniam savo tapatybės supratimui. Baltasis topazas gali būti puikus pasirinkimas gimusiems balandžio mėnesį.

Rubinas

Rubinas yra mineralo korundo atmaina. Jo spalva varijuoja nuo šviesiai rožinės, ryškiai purpurinės iki tamsios kraujo raudonumo spalvos. Ištisus šimtmečius rubinai buvo labai vertinami ir laikomi vienu iš pagrindinių brangakmenių, tarp kurių yra ir deimantas, safyras bei smaragdas.

Astrologai tiki, kad rubinas yra labiausiai dominuojantis brangakmenis, kai jis naudojamas gydymo tikslais. Tačiau dėl savo sodrių rausvų ir raudonų atspalvių jis taip pat yra vadinamas ir „meilės akmeniu“. Šis brangakmenis siejamas su meile ir aistra. Tikima, kad rubinas jo savininkui suteikia drąsos ir stiprybės. Rubinas yra liepos mėnesį gimusiųjų akmuo.

Akvamarinas

Akvamarinas yra berilo atmaina. Jis būna įvairių šviesiai mėlynų, o kartais ir šviesiai žalių atspalvių, imituojančių vandenyno spalvų gamą. Šis brangakmenis gerina fizinę ir psichinę sveikatą. Dėl savo spalvos jis nuo seno laikomas jaunystės ir laimės simboliu. Sakoma, kad jis suteikia apsaugą, saugo jūreivius ir kitus keliautojus, yra harmonijos bei ramybės sinonimas. Akvamarinas yra kovo mėnesį gimusiųjų akmuo.

Rožinis kvarcas

Rožinis kvarcas yra vienas populiariausių ir labiausiai žinomų brangakmenių visame pasaulyje. Jis yra rausvos spalvos, kurią paprastai nulemia titano, geležies arba mangano pėdsakai. Rožinis kvarcas gali būti įvairių atspalvių – nuo sodrios rausvai violetinės iki šviesios rožinės. Sakoma, kad rožinis kvarcas turi raminančios energijos ir padeda užgydyti senas žaizdas. Dėl savo spalvos jis siejamas su meile. Tikima, kad šis akmuo malšina širdies skausmą romantiškuose santykiuose ir palengvina meilės kančias.

Grįžti į tinklaraštį