Vestuviniai žiedai: prietarai ir papročiai

Vestuviniai žiedai: prietarai ir papročiai

Vestuviniai žiedai yra labai svarbi vestuvių tradicijų dalis. Šių santuokos simbolių ištakos siekia toliau, nei galime įsivaizduoti, o jų istorija turtinga įvairiais papročiais ir prietarais. Net ir netikintiems prietarais gali būti labai įdomu sužinoti, kuo tikėjo mūsų protėviai ir kokie papročiai lydėjo vestuvinius žiedus per jų ilgą istoriją.

Vestuvinis žiedas gali nuspėti jūsų ateitį

Turbūt esate girdėję ne vieną prietarą apie tai, kaip žmonės bando nuspėti, kokios lyties gims kūdikis? Tačiau, ar kada nors esate girdėję prietarą, jog jei kūdikio besilaukianti mama virš savo bambos palaikys pakabintą vestuvinį žiedą bus galima nuspėti kūdikio lytį, atsižvelgiant į tai, kaip žiedas judės? Sudominome?

Taigi, jei žiedas judės pirmyn ir atgal, vadinasi, gims berniukas, o jei suksis ratu – gims mergaitė. Tačiau tai nėra vienintelis prietaras. Jei moteris yra neištekėjusi, vestuvinį žiedą pakabinusi ant savo plauko virš stiklinės, ji gali sužinoti, kiek metų turės praeiti, kol ji ištekės! Svarstote, kaipgi žiedas tai parodys? Atsakymas paprastas – tereikia suskaičiuoti, kiek kartų žiedas palies stiklinės kraštą, ir žinosite, kiek metų reikės laukti.

Ar galima matuotis žiedą iki vestuvių?

Šiandien yra ne tik įprasta, bet ir būtina pasirinktus vestuvinius žiedus pasimatuoti iki vestuvių – juk kaip kitaip būsimi jaunavedžiai žinos, ar vestuviniai žiedai jiems tinka. Tačiau egzistuoja ir dar vienas prietaras, kuris yra ne tik neįprastas, bet ir labai nepraktiškas. Sakoma, kad jeigu jaunavedžiai vestuvinius žiedus pasimatuos iki vestuvių iškilmių, jie gali sulaukti nelaimės. Laimei, mūsų laikais šiuo prietaru vadovaujasi tik nedaugelis.

Kita vertus, tiems, kurie nori laikytis šio prietaro, vertėtų susipažinti ir su dar vienu – pastarajam priešingu prietaru. Sakoma, kad jei bus pasirinktas ankštas vestuvinis žiedas, tai simbolizuos, jog vienas iš sutuoktinių bus „spaudžiamas“ kito arba poros santykiuose bus daug pavydo. O jeigu žiedas bus laisvas, santuoką taip pat gali ištikti pavojus. Taigi, jei norite vadovautis kuriuo nors iš šių prietarų, pastarasis atrodo kur kas praktiškesnis, nes leidžia pasirinkti porai tinkamo dydžio vestuvinius žiedus.

Vestuvinio žiedo gydomosios galios

Greičiausiai jau buvote girdėję, kad vestuviniai žiedai turi gydomųjų savybių? Dar XIX a. airiai tikėjo, kad vestuvinis žiedas gali padėti lengviau užgydyti žaizdą – tam tereikėjo žaizdą patrinti savo žiedu. Be to, jie tikėjo, kad vestuvinis žiedas padeda išgydyti karpas, perduriant jas agrasto spygliu su ant jo užkabintu vestuviniu žiedu. Anglijoje buvo tikima, kad vestuvinis žiedas gali padėti panaikinti infekciją, patrynus juo skaudančias akis. Ir tai toli gražu nepilnas vestuvinio žiedo gydomųjų galių, kuriomis anuomet tikėjo žmonės, sąrašas. Belieka tik pasidžiaugti, kad šiandien turime aukšto lygio mediciną!

Ar blogai numesti vestuvinius žiedus

Net jei nesate prietaringi, turbūt ne kartą buvote pagalvoję apie tai, ką vis dėlto galėtų reikšti per vestuvių ceremoniją iškritę vestuviniai žiedai. Tačiau, laimei, prietaringi žmonės gali būti ramūs – jei vestuviniai žiedai netyčia nukrenta per vestuvių ceremoniją, tai gali būti tiek geras, tiek ir blogas ženklas. Vadinasi, kiekvienas turi galimybę pasirinkti, kuris variantas jam priimtinesnis, ir juo tikėti! Kai kurie žmonės tiki, kad ant žemės numetus žiedą galima išvaryti piktąsias dvasias, tačiau kiti mano, kad tai yra bloga lemiantis ženklas.

Grįžti į tinklaraštį