Keletas naudingų detalių apie papuošalus iš tauriųjų metalų

Keletas naudingų detalių apie papuošalus iš tauriųjų metalų

Renkantis nuostabaus grožio papuošalus, dauguma paprastai didžiausią dėmesį būna linkę skirti tobulo brangakmenio paieškoms, tačiau žėrintis akmuo - tai dar ne viskas, į ką turėtumėte atsižvelgti. Tinkamo tauriojo metalo pasirinkimas jūsų pasirenkamam papuošalui gali turėti ypatingai didelę įtaką. Pasirinktas taurusis metalas yra labai svarbi galutinio juvelyrinio dirbinio dalis - nuo kainos iki pasirinkto brangakmenio spalvos ir papuošalo ilgaamžiškumo. Todėl tai neabejotinai verta labai atidžiai apsvarstyti.

Auksas ir karatai

Auksas yra labai minkštas natūralus metalas, todėl paprastai jį reikia legiruoti su kitais metalais, kad būtų išgautas pakankamai tvirtas lydinys. Paprastai lydiniuose naudojamas varis arba sidabras, kurie gali turėti įtakos aukso spalvai. Populiariausi variantai dažnai yra geltonasis, baltasis ir rožinis auksas. Kadangi auksą reikia maišyti su kitais metalais, auksiniai papuošalai gali būti skirtingo grynumo, vadinamo karatais.

24 karatų auksas yra pati gryniausia aukso forma, kadangi jame yra didžiausias procentas natūralaus aukso. Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių dažniausiai galima įsigyti 9 karatų ir 18 karatų aukso gaminių. Kuo didesnis karatų skaičius, tuo daugiau gryno aukso yra juvelyriniame dirbinyje. Mažiau karatų turinčių papuošalų spalva šiek tiek skiriasi nuo daugiau karatų turinčių juvelyrinių dirbinių, nes juose yra daugiau legiruotų metalų. Taigi, 9 karatų auksas atrodo šiek tiek mažiau geltonas nei 18 karatų auksas.

Tauriųjų metalų apdaila

Kuomet pasirenkamas taurusis metalas, galima pasirinkti ir apdailą. Vieni iš pasirinkimų yra atspindintis ir blizgantis, satininis/matinis, kuris yra lygus liečiant, bet neblizgus (dažnai naudojamas vestuviniams žiedams), šlifuotas - tekstūrinis, pasižymintis išraiškinga išvaizda ir mažai dėvisi (dažnas pasirinkimas vyriškiems vestuviniams žiedams) ir kt.

Kaip prižiūrėti papuošalus iš skirtingų metalų

Nenešiojamus juvelyrinius dirbinius reikėtų laikyti sandariose talpose, kad apsaugotumėte juvelyrinius dirbinius ir nereikėtų jų valyti dažniau nei reikia. Daugumai metalų valyti vertėtų rinktis labai švelnų muilą. Rekomenduojama kelias minutes pamirkyti papuošalus muiluotame vandenyje, tuomet švelniai išskalauti ir patrinti, po to nuplauti šiltu vandeniu ir palikti išdžiūti. Nuo tokių metalų, kaip varis, dervą galima pašalinti 5-10 sekundžių pamirkius juos acte ir galiausiai švelniai nuplovus. Valant sidabrinius, varinius arba žalvarinius juvelyrinius dirbinius, kurie lengvai nusidažo, reikėtų naudoti tik šaltą vandenį, nes karštas vanduo gali sureaguoti su oru ir vėl juos nudažyti.

Iš kelių metalų pagamintus juvelyrinius dirbinius reikėtų valyti taip, kad valymo metodai būtų tinkami trapiausiam metalui. Tauriųjų metalų, pvz., aukso ir sidabro, dirbinius patariama švelniai nupoliruoti minkšta šluoste, kad būtų išsaugotas blizgesys. Auksą galima atsargiai plauti šiltame vandenyje, tačiau brangiems metalams niekada nereikėtų naudoti baliklių ar stiprių valymo priemonių. Tuo tarpu sidabras prastai reaguoja į drėgmę, todėl sidabrinius papuošalus visuomet labai saikingai plaukite šaltame vandenyje. Platiną visuomet rekomenduojama plauti atskirai nuo kitų papuošalų, nes ji gali lengvai susibraižyti dėl glaudaus sąlyčio su kitais metalais.

Jei turite daug svarbių ir jums brangių juvelyrinių dirbinių, vertėtų apsvarstyti galimybę investuoti į tinkamą poliravimo aparatą. Taip pat galite savo turimus juvelyrinius dirbinius nunešti profesionaliam juvelyrui. Tokiu atveju būsite tikri, kad jūsų papuošalai bus tinkamai prižiūrimi ir bus ilgaamžiai. Be to, nepamirškite, kad neturėtumėte laikyti sidabrinių papuošalų ant medinių paviršių, nes juose gali būti rūgščių, kurios gadina jų apdailą. Galiausiai visus papuošalus laikykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir kiek įmanoma venkite drėgmės, kuris turi didelį neigiamą poveikį juvelyriniams dirbiniams.

Grįžti į tinklaraštį